Kordon Dokusu Nedir?
Kordon dokusu ya da diğer adıyla göbek bağı, bebek ve plasentayı birbirine bağlayan ve madde alışverişini sağlayan kanaldır. Kordon dokusu mezankimal kök hücreler açısından oldukça zengindir ve bu hücreler kemik, kıkırdak, kalp, deri, kas gibi çeşitli doku ve organ hücrelerine farklılaşabilir. Bu yönüyle mezankimal kök hücreler yüksek potansiyele sahiptir.
Kordon dokusu mezankimal kök hücreleri üzerine araştırmalar kordon kanına kıyasla nispeten geç başlamış olsa da binlerce klinik çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar, mezankimal kök hücrelerin ileride diyabet, multipl skleroz, kalp yetmezliği, diz eklem kıkırdak hasarı, karaciğer hasarı ve kemik kırıkları gibi çeşitli durumların tedavisinde yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Bilim insanları mezankimal kök hücrelerin bağışıklık sistemi üzerine de etki ederek vücudun rejeneratif mekanizmalarını harekete geçirdiğini düşünmektedir.
Kordon kanı ile Kordon dokusu arasındaki fark nedir?
Kordon kanı, kan ve immün sistem hücrelerine özelleşebilen hematopoetik kök hücrelerce zenginken, kordon dokusu ise bağ doku ve organ hücrelerine dönüşebilen mezankimal kök hücre bakımından zengindir.
Kordon kanı ve kordon dokusu, farklı kök hücre türlerinden zengin kaynaklar olduğundan, vücudun onarılmasına farklı şekillerde yardımcı olabilir.
Saf
Bebek doğduktan hemen sonra alınır, bu nedenle radyasyon, virüs, ilaç ve diğer faktörler bakımından daha az kirlidir.
Rejeneratif
Yüksek rejeneratif etki.
Düşük Ret
Alıcı nakil komplikasyonlarıyla daha az karşılaşır. Nakil doku sahibine yapıldığında reddedilmez, başkasına nakil yapılırken reddedilme ihtimali daha düşüktür.
Kolayca Ulaşılabilir
Bebek doğduktan sonra kesilen göbek bağı plasentadan ayrılarak kolayca alınır ve bebeğe ya da anneye zarar vermez.
Kullanıma Hazır
İhtiyaç halinde hemen kullanılabilir ve bağışçı bulmak için zaman kaybedilmez.
Donör Bulma Maliyeti
Kordon dokusu bebeğe aittir, bundan ötürü uygun donör bulmak için çok yüksek harcamalar yapmaya gerek kalmaz.