PROSEDÜR

BEBEĞİMİN KORDON KANINI SAKLAMAYA KARAR VERDİM. NE YAPMALIYIM?

Adım 1: Bilgilerinizi Bırakın Sizi Arayalım

İletişim  sekmesini kullanarak iletişim bilgilerinizi bize gönderdiğinizde ya da bize telefon ya da e-posta yoluyla ulaştığınızda, en kısa zamanda sizinle iletişime geçilecektir.

Adım 2: Babylife Kordon Kanı Bankacılık Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Sözel bilgilendirmenin yanında size kordon kanı ve dokusuyla ilgili yazılı dokümanlar da verilecek. Kordon kanı saklatmaya karar vermeniz durumunda sizinle bir ön anlaşma yapılacaktır.

Adım 3: Anne Adayının Serolojik Tetkiklerinin Yapılması

Bebeğinizin kordon kanının ulusal ve uluslararası kordon kanı bankacılığı standartlarına uygun ve sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için anne adayının doğum öncesinde viral enfeksiyonlar yönünden araştırılması gerekmektedir. Bu amaçla doğumdan en az 2-8 hafta öncesinden bu test sonuçlarının incelenmesi ve onaylanmasıyla bebeğinizin kordon kanının dondurulması için bir aşama daha gerçekleşmiş olacaktır.

Adım 4: Kordon Kanı Toplama Kitinin Sağlanması

Serolojik tetkiklerin olumlu sonuçlanması sonucu, yapılan anlaşma gereği kordon kanı toplama kiti ve sözleşme, doğum öncesinde tarafınıza verilecektir.

Adım 5: Bebeğinizin Kordon Kanının Toplanması İşlemi

Kordon kanının doğumdan hemen sonra (3-5 dakika içerisinde) alınması işlemi gerek bebek gerekse anne için risksiz bir işlemdir. Doğumdan hemen sonra bebek ile plasenta (eş) arasındaki ilişki kesildikten sonra göbek kordonunun atılacak olan plasenta tarafındaki parçası bir kıskaç (klemp;mandal) ile bağlanır. Bundan sonra ya plasenta (eş) daha anne rahminde iken (in utero) ya da rahimden çıkartıldıktan sonra (ex utero) göbek kordonu ve plasentadaki kan (kordon kanı) Thermogenesis BioArchive System tarafından özel olarak tasarlanmış ve içinde kanın pıhtılaşmasını önleyen bir sıvı bulunan ‘toplama torbası’na sorumlu doktorunuz tarafından alınır.

Adım 6: Toplanan Kordon Kanının İşleme ve Saklama Merkezine (Bankaya) Transferi

Toplanan kordon kanı ulusal regülasyonlarda belirtildiği gibi korunaklı bir şekilde taşıma kabına yerleştirilir ve 48 saati aşmayacak şekilde bankaya ulaştırılır.

Adım 7: Toplanan Kordon Kanının Dondurulup/Saklanma İşlemine Ön Hazırlık

Bebeğinizin kordon kanı işlenme ve dondurup/saklama işlemine ulaştığında, öncelikle dondurma saklama işleminde kullanılacak tüm kit elemanlarına (torbalar ve formlar) barkot etiketleri yapıştırılacak. Daha sonra kordon kanı toplama torbasından kan örnekleri alınıp kordon kanı serolojik ve mikrobiyolojik testleri yapılacaktır. Ayrıca, gelen kordon kanı örneğindeki CD34+ kök hücreler sayılacaktır. Tüm bu test sonuçları ulusal ve uluslararası kordon kanı standartları ve ölçütlerine uyması halinde kordonu kanı saklama işlemine başlanacaktır.

Adım 8: Toplanan Kordon Kanının Dondurulup/ Saklanma İşlemine Hazırlanması

Toplanan kordon kanındaki kök hücrelerinin büyük miktarının verimli bir şekilde saklanması için kordon kanına -uygun standart bir hacme getirmek amacıyla- bazı işlemler yapılacaktır. Bu amaçla, toplanan kordon kanından kırmızı kan hücreleri ve plazmanın bir kısmı uzaklaştırılır, son ürün (kordon kanı kök hücreleri), kriyoprezervasyon (dondurup/saklama işlemi) için uygun hale getirilir.

Adım 9: Kordon Kanının Dondurulup Saklanma İşlemi Öncesi Son Testler

Kordon kanı dondurma/Saklama işlemine geçmeden önce, son üründeki CD34+ kök hücrelerin miktarı akım sitometri cihazıyla ölçülür. Şayet, yeterli sayıda kök hücre varsa ve son mikrobiyolojik testlerin sonuçları negatif ise uzun süreli saklama işlemine geçilecektir.

Adım 10: Toplanan Kordon Kanının Dondurulup/ Saklanma İşlemi

Bu işlem ile, bebeğinizin göbek kordonundan ayrıştırılan kordon kanı kök hücrelerinin canlılığının minimum kayıpla -196°C deki sıcaklıkta saklanması gerçekleştirilir. Türkiye’de sadece Babylife tarafından kullanılan ve kordon kanı saklanması için özel olarak tasarlanmış BIOARCHIVE ® sistem ile kordon kanı dondurma ve saklama işlemi; %100 el değmeden, otomatik (robot koluyla otomatik ürün koyma ve ürün alma olanağı) bir sistemde gerçekleştirilir. Yapılan işlemlerin hiçbir aşamasında ne saklanan size ait kordon kanı, ne de saklanmakta olan diğer kordon kanları ortamla temas etmez ve Kordon kanlarından hiçbiri geleneksel sistemlerde olduğu gibi ortam ısısına maruz kalıp, geçici ısınma etkisine (TWE=transient warming event) maruz kalmazlar. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar; TWE‘nin hücreler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve kordon kanı kök hücrelerinin canlılıklarını azaltarak kordon kanının uzun süre saklanma imkanını zorlaştırdığını göstermiştir.

Bize Ulaşın
Bize Ulaşın
Scan the code
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz.