Kordon Kanı
Kordon Kanı Nedir ?
Kordon kanı, kan ve bağışıklık sistemi hücrelerine farklılaşabilen ve önemli bir tıbbi değeri olan Hematopoetik Kök Hücreler (HSC) bakımından zengindir. Kanserler, kanla ilgili, bağışıklık ve metabolik hastalıklar gibi 113’e yakın hastalık kordon kanı ile tedavi edilebilir5,6. Günümüzde 40.000’den fazla kordon kanı nakli (yetişkinler / çocuklar ve otolog / yönlendirilmiş allojenik vakalar dahil) dünya çapında gerçekleştirilmiştir5. Kordon kanının gelecekteki uygulama alanları, rejeneratif tıbbın ilerlemesi ile paralel olarak artacaktır.
Kök Hücre Nedir ?
Kök hücreler, kemik, bağırsak, deri gibi doku hücrelerinden farklı iki önemli özelliğe sahiptir: Bu hücreler uzun dönemler boyunca kendilerini yenilemek amacıyla bölünebilmektedir. Oysa yukarıda sayılan organlarımızın hücrelerinin bölünebilme kapasiteleri çok daha sınırlıdır. Dahası ve en önemlisi kök hücreden elde edilen yavru hücre, birden fazla çeşit hücre tipine farklılaşabilmektedir. Örneğin, uygun şartlar altında bir kök hücre, kalp kası hücreleri veya pankreasın insülin üreten hücreleri gibi özel işlevli hücrelere dönüşmek üzere uyarılabilirler. Oysa, vücudumuzdaki kemik, cilt veya pankreas hücreleri gibi hücrelerin belirli bir hedefi vardır ve bölündükleri zaman ancak kendilerinin kopyası bir hücre oluştururlar.
Neden Saklatmalıyım ?
1988 yılında Fanconi Anemisinden muzdarip 5 yaşında bir erkek çocuk, küçük kız kardeşinin kordon kanının nakledilmesiyle kordon kanının ilk klinik uygulaması olarak tarihe geçti ve dünya çapında yankı uyandırdı. Bu gelişme, tüm dünyanın ilgisini kordon kanı saklanmasına çekti. Günümüzde, kanserler, kanla ilişkili, bağışıklık ve metabolik bozukluklar dahil olmak üzere 113 tedavi edilebilir hastalık kordon kanı ile tedavi edilebilir. Dünyada 40.000’in üzerinde başarılı kordon kanı nakli yapılmıştır Ülkemizde de kordon kanı nakil işlemlerinin sayısı dünyaya paralel olarak artmaktadır.